FAQ

Indien een zwembadwarmtepomp gebruikt wordt voor een buiten zwembad voor een zwemseizoen van eind April tot begin November, bedraagt de besparing van een inverter warmtepomp ten opzichte van gas circa 50-60%. Het verkoopteam van VB Klimaattechniek kan u deze besparing gedetailleerd voorrekenen. Voor besparingen van de warmtepomp t.o.v. gas bij bijvoorbeeld een verlengd zwemseizoen of een binnenzwembad, adviseren wij u contact op te nemen met verkoopteam van VB Klimaattechniek. Zij zullen dit voor u uitrekenen.

Een lucht/water zwembadwarmtepomp kan alleen maar goed functioneren als er voldoende buitenlucht via de ventilator aangezogen of afgeblazen kan worden. Indien u een warmtepomp binnen opstelt, dient u ervoor te zorgen dat de weerstand aan de aanzuigzijde van de ventilator en aan de perszijde van de ventilator zeer laag is. Wij adviseren u voor deze specifieke vraag contact op te nemen met het verkoopteam van VB Klimaattechniek.

Dit probleem kan verschillende oorzaken hebben:
– Uw waterpomp draait niet voldoende uren per dag, een warmtepomp kan alleen warmte genereren als er water door de warmtepomp stroomt.
– De capaciteit van uw warmtepomp is te klein voor uw zwembad inhoud.
– Uw warmtepomp staat ingesteld op stille modus. Bij deze stille modus levert de warmtepomp nog maar 75% van zijn vermogen.

De serie VBIV warmtepompen zijn geschikt voor toepassing op een binnenzwembad bij lage temperaturen. De grafieken / capaciteit van een bepaald type warmtepomp bij bijvoorbeeld -10 graden Celsius kunt u opvragen via het verkoopteam van VB Klimaattechniek. Een warmtepomp van het type VBIV 29/3F H bij -10 graden Celsius levert circa 12 kW aan vermogen. De COP (rendement) in deze situatie bedraagt nog steeds circa 3. Hierdoor is een warmtepomp in deze situatie een prima oplossing. Wel dient u de warmtepomp, indien u deze gebruikt voor binnenzwembaden, te voorzien van een zogenaamde winterkit. Een winterkit bestaat uit het ‘’tracen’’ van het leidingsysteem, de warmtewisselaar en de bodemplaat van de warmtepomp. VB Klimaattechniek kan op verzoek deze winterkit inbouwen in uw warmtepomp.

Het standaard minimaal in te stellen setpoint van een inverter warmtepomp bedraagt 15 graden. Indien u de warmtepomp wilt gebruiken om bijvoorbeeld een koivijver op 10 graden te houden, dient u het setpoint van de minimale watertemperatuur via fabrieksinstellingen te verlagen naar 10 graden. Neem hiervoor contact op met het verkoopteam van VB Klimaattechniek. Wij adviseren u voor deze toepassing bij koivijvers de warmtepomp te voorzien van een zogenaamde winterkit.
Een winterkit bestaat uit het ‘’tracen’’ van het leidingsysteem, de warmtewisselaar en de bodemplaat van de warmtepomp.
VB Klimaattechniek kan op verzoek deze winterkit inbouwen in uw warmtepomp.

Voor de koelcapaciteit van de verschillende typen warmtepompen bij de verschillende buitentemperaturen, neem hier dan contact op met het verkoopteam van VB Klimaattechniek.

Het waterdebiet van een warmtepomp dient doormiddel van de bypass-klep ingeregeld te worden op een temperatuurverschil van circa 2 graden. Als eerste zorgt u dat de gevraagde temperatuur (setpoint) minimaal 10 graden hoger ligt als de gemeten watertemperatuur. Hierdoor gaat de warmtepomp draaien op zijn maximale toerental van 60 of 85 Hz. Daarna gaat de pomp via het menu naar temperatuur uitlezingen en regelt de bypass-klep op de juiste waterdebiet in met een temperatuurverschil van 2 graden.

Alle 400V 3 fase inverter gestuurde warmtepompen zijn fasegevoelig. Indien de fasen foutief zijn aangesloten, krijgt u totaal geen spanning op de warmtepomp, en blijft het display uit. De oplossing : Verwissel twee fasen op uw warmtepomp.

Nee, er kan geen netwerkkabel aangesloten worden op de Wifi-module. De module werkt alleen via Wifi. 

COP (Coëfficiënt Of Performance) is een prestatiecoëfficiënt dat dient om het rendement van een warmtepomp uit te drukken bij een bepaalde condensatie en verdampingstemperatuur. De COP is de verhouding tussen de geleverde energie (afgegeven warmte) en de gebruikte energie (meestal elektriciteit).

Dat ligt aan de grootte van het zwembad, de COP van de warmtepomp en de temperatuur van het zwembadwater/temperatuur van de lucht. Het is belangrijk dat de warmtepomp de grootte van het zwembad aan kan zodat u snel kan genieten van een aangename temperatuur. Als het water eenmaal op temperatuur is duurt het enkele uren per dag om de gewenste temperatuur te behouden.